top of page

Aasta tudeng 2023 on Anette-Marie Sults

22. veebruaril toimus Tallinna Tehnikaülikoolis Eesti Vabariigi 106. aastapäeva aktus, kus tunnustati 2023. aasta parimaid teadus-, arendus- ja õppetöös, spordi- ja kultuurivaldkonnas ning kuulutati välja ka Aasta Tugitöötajad, Tudeng, Tudengitegu ja Tudengiorganisatsioon. Juulius tegi 2023. aasta tudengiga kiire intervjuu, et saada teada, kuidas Anette kõike jõuab ja mida ta ikkagi tegi, et tiitel endale saada. 


Mis sa arvad, miks sind valiti aasta tudengiks ja mis sa oled oma tudengi aja jooksul korda saatnud? 


Oma ülikoolis veedetud aastate jooksul olen panustanud mitmete organisatsioonide tegevusse väga erinevatel tasanditel. Eesti Mereakadeemias kuulun üliõpilaskogu juhatusse haridusjuhina, olen nõukogu liige ning esindasin oma teaduskonna tudengeid ka esinduskogus 2022-2023 aastatel. BEST-Estonias oli mul võimalus korraldada üle-eestilist insenerivõistlust Enginaator ning juhtida selle käigus imelist tiimi koos abilistega. Samuti olen BEST-Estonias ka mentor uutele tudengiaktivistidele, rahvusvaheline koordinaator ning kuulun praegu suurima organisatsioonisisese rahvusvahelise ürituse meeskonda. Kultuuriklubis toimetasin terve aasta baaridega, vastutades oma valdkonna eest erinevatel üritustel, millest meeldejäävaimaks oli sügisel toimunud 3000 külalisega Linnakupidu. Aastate jooksul olen kõikides tudengiorganisatsioonides aidanud kaasa mitmete projektide elluviimisele ning tutvustanud oma eriala paljudel erinevatel üritustel. Ilmselt olen oma tegemistega teistele kaastudengitele silma jäänud, mistõttu nii auväärne tiitel ka pälvida õnnestus.


Anette, sa teed nii paljusid asju, kuidas sa seda kõike jõuad ja kas sa üldse magad? 


Eks ikka magan, kõik on lõpuks ajaplaneerimise ja prioriteetide seadmise oskuse taga kinni. Usun siiralt, et kes tahab, see jõuab ning mulle sobib kiirem elutempo hästi. Kõik ettevõtmised on oma nägu ja erineva väljundiga, mis pakuvad väga head vaheldust koolitöödele ning võimalusi ennast erialaväliselt ka teistes valdkondades arendada. Samuti tekitab iga kogemus ja saavutus suurt rõõmu ning annab väga palju juurde motivatsiooni ja jõudu tuleviku toimetusteks! Meeletuks toeks on mulle ka sõbrad ja pere, kellega koos saab aegajalt miskit vahvat ette võtta ning töökatest nädalatest puhata. Töö ja lõbu peavad käsikäes käima, sedasi ei põle ka kiirematel perioodidel läbi.


Mis on sinu kõige meeldejäävam mälestus siiani enda tudengielust? 


Ühte konkreetset mälestust on võimatu valida kuna neid meeldejäävaid momente on lihtsalt nii palju. Kõige lemmikumad hetked on just projektide ajal ja lõpus, kui lisaks oma silmadele säravad ka kõigi teiste omad ning kogu ruum on positiivsuse ja ühtsustundega täidetud! Eriti sooja tunde tekitab ka see, kui oma toimetuste käigus olen tekitanud kelleski teises motivatsiooni ja julgust mugavustsoonist välja astumiseks ning millegi ägeda korda saatmiseks.


Mis on sinu soovitus, kuidas saada ikkagi aasta tudengiks? 


Haarake igast võimalusest kinni, kui see teile vähegi huvi pakub ning kalendrit kasutada oskate! Esimesed sammud ongi alati kõige hirmsamad, kuid sellest hirmust tuleb üle olla. Kõrghariduse omandamine on ülimalt tähtis, aga ülikoolis veedetud aastad muudavad meeldejäävaks just siin saadud sõbrad ning nendega koos loodud mälestused läbi erinevate katsumuste. TalTechis on väga palju vingeid tudengiorganisatsioone, kust igaüks leiab omale sobiva ja miks mitte ka mitu. Samuti on need ideaalseks kohaks uute asjade proovimiseks, sest kõik on alati nõu ja jõuga toeks, seega tuleb lihtsalt kuskilt pihta hakata! Lõpuks oled siiski sina ise see, kes oma elu põnevaks ja meeldejäävaks muudab ning kunagi ei tea, milline kogemus milliseid uksi tulevikus avab.


Lisaks sellele kuulutati välja aasta tudengitegu- meeleturgutus vaimse tervise projekt. Projekt valiti Aasta tudengiteoks, kuna vaimse tervise kuu raames korraldati üritusi eesmärgiga pakkuda pingelisel ajal tudengitele mõnusaid tegevusi ning jagada uusi teadmisi ja oskusi, kuidas oma vaimse tervise eest paremini hoolitseda.  Aasta tudengiorganisatsiooniks sai Juuliuse Jüngrid, kuna selle Organisatsiooni üritused ja tegevused pakuvad tudengielule lisandväärtust sellega, et Juuliuse Jüngrid on ühendanud läbi oma tegevuste erinevate teaduskondade tudengid kui ka töötajad. Iga kuu erinevad üritused on purustanud erinevaid rekordeid ning pakkunud sõbralikku konkurentsi. 


Palju õnne kõigile tunnustuse saajatele!




bottom of page